Нација Online

• Претрага

Последња 3 броја

  • 18 - 20

  • 15 - 17

  • 11 - 14

Naslovna 18-20
Naslovna 15-17
Naslovna 11-14
Mедији у Србији у првој деценији XXI века?
 
Rastko

NSPM

Svetigora

Vitezovi

Dragos Kalajic

Arktogeja

Zenit

Geopolitika

Geopolitika

Сними ПДФШтампаПошаљи препоруку
НАЦИЈА Online, бр. 11-14, септембар-децембар 2006.

Одлазак

 

УВОДНИ ТЕКСТ ЗОРАНА БОГАВЦА (1947–2006) У ИЗВАНРЕДНУ МОНОГРАФИЈУ „СРБИЈА ОД ЗЛАТА ЈАБУКА”

Све нијансе златног


„Недостижни циљ ове књиге био је да открије тајне српске душе, која мирише час на босиок, час на барут”

 

 

Србија, од злата јабука књига је најлепших пејзажа Србије. Снимили су их најбољи фотографи. Реке, планине, градови, људи... ова књига прати их у њиховим трагањима за лепотом. А Творац овде није био штедљив.

Србија, од злата јабука књига је прављена у сенци српских звоника који се дижу пут неба. Најлепши српски манастири сведоче – храмови „боголепи и неботични” – о српској духовној вертикали, кроз векове. Фреске с њихових зидова најлепши су поклон једног малог народа културној баштини Европе.

Србија, од злата јабука осликана је са две нијансе златног – византијском и барокном. Овде су се укрстили светови, овде су се помешали Исток и Запад. Душа овог народа родила се у борби мистичног и рационалног. Недостижни циљ ове књиге био је да открије тајне српске душе, која мирише час на босиок, час на барут.

Србија, од злата јабука књига је пуна прошлости, ово је земља у којој прошлост „дуго траје”. Ово је књига о трајању лепоте и духа у оскудним временима, као и ова што су – а кад таква нису била.

Србија, од злата јабука књига је о прецима. Она хоће да каже како ова земља у којој кроз живот ходимо није наша: наследили смо је од предака, дугујемо је потомцима.

Србија, од злата јабука прича је о Србији. Једна од безброј могућих. Почиње од Лепенског Вира, завршава на Опленцу. Не питајте зашто тамо почиње, ни зашто тамо завршава. Знате одговор. И да је другачије почела и другачије завршила, опет би га знали.

Србија, од злата јабука књига је у којој, једне крај других, стоје слике строгих класициста, занесени романтизам, салонски бидермајер и сеоски, бојом и оптимизмом претрпани, пејсажи наших наиваца. Да би се видело које о српској души јасније сведоче.

Србија, од злата јабука није књига о ратовима, него о стваралаштву и културном наслеђу. Некима од нас јако је стало до таквог превредновања српске историје. У њој су, на пример, „најважнији Срби” Свети Сава, Никола Тесла и Иво Андрић.

Србија, од злата јабука књига је прављена готово две године. Ово је њена „стота” верзија. Како да будемо сигурни да је боља од прве. Јер, кад кажете „Србија” свако помисли на нешто друго. Сетите се тога кад њеним ауторима будете стављали примедбе. И немојте нам судити сувише строго.

Србија, од злата јабука књига је прављена с љубављу. „Некако оштро и бистроречно љубави је дело”. Не терајте нас да одговарамо да ли је ова књига „некако оштра и бистроречна”. Не знамо, Бог зна.

Србија, од злата јабука била је захтевна за прављење, па ће бити таква и за читање. Они који у Србију немају вере и наде, боље да се не дотичу њених корица.

Србија, од злата јабука своју ће сврху испунити тек ако је, после читања, поклоните неком ко Србију воли мање од Вас, и још је мање разуме – она је прављена против сваке бахатости и предрасуде. А пуно је о Србији предрасуда и према Србији бахатости. И код нас а камоли код других.

Србија, од злата јабука пројекат је који се својим крајем не завршава. Наша издавачка кућа увелико припрема сличну монографију на тему Србија данас. Не улазимо у тај издавачки и уреднички посао без страха и треме. Хоћемо ли успети да направимо овај наставак Златне јабуке.

Неко мора. <

 

(Издавач „Принцип Прес”, Београд, 2005)

 


 
Nacija

Светлосна упоришта Драгоша Калајића

Број 18-20

Број 15-17

Број 11-14

Архива 2005-2006


Нација Online :ПочетнаАрхива 2005-2006Број 11 - 14Одлазак Све нијансе златног